Liczba 1 jest pierwiastkiem korego rowniania?
Piter23 : Liczba 1 jest pierwiastkiem rownania :
b) (x−1)
2−1=0
c)
√x2−2=0
d)
√2(x
2−1)=0
Zadanie 5 z OKEwP Material cwiczeniowy z Matemtyki 2016
3 mar 19:53
olekturbo: d)
3 mar 19:54
Jack: moglbys dac linka do tego? chetnie bym spojrzal...
a) odpada bo x ≠ 1
b) (x−1)2 − 1 = 0
x2 − 2 x + 1 − 1 = 0
x(x−2) = 0
x= 0 lub x= 2
odpada...
c)√x2−2 = 0
x2 − 2 = 0
x2 = 2...odpada
d)
√2(x2−1) = 0
x2 − 1 =0
x2 = 1
x = 1 lub x = − 1
PASUJE
3 mar 19:54
Janusz:
Odpowiedź d)
√2(x+1)(x−1)=0
x1=−1 , x2=1
3 mar 19:56
Piter23 : o dziekuje

troche ze mnie gamon

Ale juz widze co i jak

Dziekuje chlopaki
3 mar 19:57
Jack: ponawiam pytanie o link ;x
3 mar 19:59
Metis: Masz więcej takich zadań ?
3 mar 19:59
Piter23 : to zadanie bylo u mnie na maturce w szkole szukalem tez tej maturki w sieci wczesniej ale nie
znalazlem

moge wrzucic Ci gdzies zdjecia przeslac
3 mar 20:11
Jack: u mnie wlasnie tez...tragicznie prosta "proba" maturalna, zawierajaca mnostwo bledow...
3 mar 20:20
Piter23 : | | 3−n | |
Jeszcze mam probleme z Ciagiem: Trzeci wyraz ciagu an=(−1)n * |
| dla n≥1 jest |
| | n2+3 | |
rowny
an= −1 ale dostalem 0 punktow

3 mar 20:20
3 mar 20:22
Piter23 : taka ze mnie kolera
4 mar 00:01