Pomocy!
Zosia: Hej, kolega mnie poratował i okazało się, że ja źle zapisałam zadanie...
a więc:
1) Jeśli a+y=6, a,y∊R, udowodnij, że y2+X2≥18
2) Rozłóź na czyniki:
x3+x2+14x=
3 mar 20:54
Tadeusz:
to drugie już Ci zrobiłem
3 mar 20:56
Zosia: Nie zauważyłam, że źle zapisałam słowo "czynniki"

Dziękuję bardzo
3 mar 20:58
Tadeusz:
a w pierwszym znów błąd
3 mar 21:00
Tadeusz:
pewnie x+y=6 ⇒ x=6−y
y
2+(6−y)
2≥18
2y
2−12y+36≥18
y
2−6y+9≥0
(y−3)
2≥0 ... i to byłoby na tyle
3 mar 21:04
zef: Wiedziałem że to będzie jedno zadanie
3 mar 21:05
Zosia: Tadeusz − ale miałam wykazać, że x2+y2≥18..
3 mar 21:14
zef: właśnie on to wykazał bo podstawił pod iksa: 6−y to był po prostu układ równań.
3 mar 21:16