Wartość Bezwzględna
Pirat: Witam, mam problem z pełnym zrozumieniem kilku zadań z wartości bezwzględnej oto one:
Zilustruj zbiór płaszczyzn których współrzędne spełniają nierówności:
np: |x−y|≤2 i |x+y|≤4
Oraz zadania z podawaniem ilości rozwiązań w zależności od parametru
np: f(x)=p2+1 w zależności od "p" gdzie f(x)=|−x+1|−|x+1|
4 mar 13:32
nnln: mlmlkmlkmlm
4 mar 13:40
Pirat: Wymowne
4 mar 15:05
olekturbo: y = |1−x|−|x+1| −1
narysuj taki wykres
4 mar 15:06
olekturbo: i sprawdz kiedy f(p) = p2 go przecina
4 mar 15:07
Pirat: Super dzięki a zadanko ze zbiorami płaszczyzn muszę rozpatrywać na 4 przypadki? Bo nic innego
mi do głowy nie przychodzi...
4 mar 15:23
olekturbo: ja bym rozpatrywal
4 mar 15:25
Mila:

|x−y|≤2
i |x+y|≤4
−−−−−−−−−−−−
−2≤x−y≤2 /−x i −4≤x+y≤4 /−x⇔
−2−x≤−y≤2−x /*(−1) i −4−x≤y≤−x+4
obszar między prostymi y=−x−4 i y=−x+4
x+2≥y≥x−2
obszar między prostymi y=x+2 i y=x−2
4 mar 17:43
Jack: Bardzo fajne rozwiazanie
Milu
4 mar 17:48
Mila:
Dziękuję za dobre słowo
4 mar 17:58
Pirat: Aż się wzruszyłem

Coś pięknego, dziękuje!
4 mar 18:07