Prawdopodobieństwo występowania sumy modulo
marek: Mam drobny problem.
Mamy trzy zbiory z liczbami losowymi. Zbiór pierwszy A z n liczbami losowymi, zbiór drugi B z m
liczbami losowymi i zbiór C z r liczbami losowymi.
Wszystkie liczby losowe są wartościami modulo k.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w zbiorze C występuje jakakolwiek suma którejś z liczb w
zbiorze A z jakąkolwiek z zbioru B (modulo k)?
Będę wdzięczny za pomoc.
Oczywiście w poszczególnych zbiorach liczby się nie powtarzają.
Zakładamy, że max{m,n,r}<k. Możliwych kombinacji jest (k nad m) * (k nad n) * (k nad r).
Ile jest jednak kombinacji gdzie nie odnajdziemy sumy?
4 mar 11:38
jc: To może być bardzo trudne, ale ciekawe zadanie.
Przykład. Dla k=5 i (n,m,r) = (1,2,4) lub (2,3,3) zawsze odnajdziemy sumę.
Byłoby dużo łatwiej, gdyby liczby mogły się powtarzać.
4 mar 13:29
marek: Niestety nie może być to wariant z powtórzeniami

Zauważ jednak, że zaprezentowałeś, przypadki z dość małymi rozbierznościami w wartościach
pomiędzy k, a max(n, m, r).
Jeżeli byśmy mieli np. k = 1000, a (n, m, r) = (200, 200, 200)
To łatwo sobie wyobrazić kombinację gdzie nie ma rozwiązania: np.
A = {0, 1, ... 199}
B = {0, 1, ... 199}
C = {800, 801, ... 999}
Jak widać nie może istnieć suma A+B=C, ponieważ największa tak uzyskana wartość to 199+199=398
=> do 800 daleka droga...
Wczoraj także zauważyłem, że dla mojego zastosowania można ograniczyć się do wariantu z n = m =
r.
Ktoś może ma jakiś pomysł?
4 mar 14:06
jc:
Elementy A, B, C losujemy ze zbioru {0,1,2,...,999}
Prawdpodobienstwo znalezienia trójki a+b=c będzie niezerowe, ale jak duże?
Może zupełnie małe?
Dla n=m=r zadanie nadal jest trudne i ciekawe.
4 mar 14:27