Przybliżenie danych do funkcji
kasiaaa33: Cześć,
jako część projektu nad którym pracuję potrzebuję sposobu na aproksymację następujących danych:
ilość pracowników 1, ilość firm 1 000 000,
ilość pracowników od 2 do 9, ilość 1 000 000,
ilość pracowników od 10 do 49, ilość 117 486,
ilość pracowników od 50 do 249, ilość 2 453,
ilość pracowników od 250 do 999, ilość 2 453,
ilość pracowników od 1000, ilość 462
Potrzebna jest metoda, aby na podstawie tych danych wygenerować wzór funkcji który dałby mi
możliwość otrzymania na wyjściu ilości firm dla podanej liczby pracowników.
Proszę o pomoc, a w razie czego informację na ile według Was możliwe jest rozsądne wykonanie
takiego zadania.
1 mar 12:11
Bbbc 00: odp:
Niech x liczba pracowników a f(x) liczba firm odpowiadający na x (liczba pracowników)
{ 1 000 000 ; jeśli x ∊ [1, 9]
| 117 486 ; jeśli x∊[10, 49]
f(x) = { 2453 ; jeśli x∊[50, 999]
| 462 ; jesli x=1000
{ 0 ; jeśli x .1000
1 mar 15:17
Bbbc 00: zamiast | oraz { powinno być jedna duży {
ostania linia jest x.1000 powinno być x > 1000 oraz dla x=0.
1 mar 15:23
kasiaaa33: Niestety nie doszłam z Twoją pomocą do odpowiednich wyników.
Może uprośćmy − wystarczy mi dobra estymacja. Może być kilka różnych funkcji − osobnych dla
każdego z przedziałów − obojętnie.
Byleby te funkcje łączyły się w przejściach między przedziałami − czyli, żeby nie było ostrych
skoków oraz aby sumy w przedziałach były zbliżone do podanych.
Ważniejsze są dla mnie przedziały powyżej 10 ilości pracowników. Ten milion na początku możemy
pominąć w estymacji funkcji.
To co realnie potrzebuję, to wyliczyć ile jest firm w przedziale od 50−99 oraz 100−499. Może
same te przedziały ktoś wie jak przeliczyć?
3 mar 10:54