matematykaszkolna.pl
calka nieoznaczona Laura: ∫(2x2+1)ln(x)dx
2 mar 13:37
kochanus_niepospolitus: już na pierwszy rzut oka widać, że przez części ... ewentualnie podstawienie i przez części (jeżeli tak będzie Ci łatwiej)
2 mar 13:39
Bogdan: przez części
Jerzy: Przez części
kochanus_niepospolitus: u' = 2x2 + 1 v = ln x i 'działasz'
2 mar 13:41
Laura: Nie mam pojecia co to jest v :C
2 mar 14:00
Jerzy: Zapoznaj się z metodą całkowania przez części
2 mar 14:04
Laura: https://matematykaszkolna.pl/strona/2138.html V zadnego nadal nie widze :c
2 mar 14:06
Jerzy: OK. g' = 2x2 + 1 i f = lnx
2 mar 14:21
Jerzy:
 2 1 
I...g =

x3 + x oraz f' =

3 x 
2 mar 14:33
Laura: Aaaaaa
2 mar 14:33
kochanus_niepospolitus: Laura −−− 'standardowo' przyjęło się u' i v używać ze względu na to, aby się nie myliło z najpopularniejszymi oznaczeniami funkcji czyli f i g
2 mar 14:35
Bbbc 00: PROSZĘ O przeczytaniu ze zrozumieniem: to klucz do rozwiązania tego zadania. Stosujesz reguła ILATE bo musisz całkować używając metodę całkowanie przez części: funkcja podcałkowa jak popatrzysz jest (x2+1) ln x a tutaj co komplikuje jest lnx ; ta całka nie może być liczona stosują znanych podstawowych wzorów; a więc albo stosujesz metodę zamiana zmiennych albo całkowanie przez części. tutaj zamiana zmiennych nie pomoże (używa się jeśli postać funkcji podcałkowej po zamianą zmiennych jest prosta.) a tutaj nie da się. a więc stosujemy całkowanie przez części. jeśli masz wzór na całkowanie przez części taki: ∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx; u(x) jest funkcję oraz v'(x) jest funkcję Reguła ILATE daje czy możliwość lepszego wyboru funkcja u(x) ( naturalnie musi być funkcja która po różniczkowaniu nasza ∫ z prawej strony gdzie występuje u'(x) jest całka ławie do obliczenia za pomocą wzorów znanych lub zamiana zmienna albo stosujesz znowu metodę całkowanie przez części.0 od wyboru u(x) też zależy czy z v'(x) obliczamy w sposób proste v(x). jak to się robi: wybieramy tak: ten skrót ILATE wskazuje nam że pierwszeństwo wyboru jako u(x) ma funkcja I (odwrotna) jeśli występuje jako część tej funkcji podcałkowej, tzn: I = arcsin; arccos, arctg,.. jeśli nie występuje to następny rodzaj funkcji kandydata na u(x) jest L (f. logarytmiczna) jeśli występuje jako części tej funkcji podcałkowej, tzn. L = ln ; log; .. analogiczne następna literka A (f. algebraiczna =wielomian jeśli i nie ma logarytmów); tak samo kolej dla literki T(f. trygonometryczna) tzn. T = sin, cos, tg, ctg. a na kóncu jeśli nie występują funkcji typu I, L, A , T to kolej dla literki E (f. wykładnicza E= ecoś}; acoś a w naszym przypadku; mamy: ∫ (2x2+1) ln x dx jak widzimy to co nam trudni obliczenia tej całki jest lnx z reguła ILATE jeśli stosujemy całkowanie przez części postaci: ∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx całka po lewej strony jest naszą całką reguła ILATE nam zaleca wziąć: u(x)= lnx a v'(x) = 2x2+1 a więc patrząc na wzór na całkowanie przez części to musimy znaleźć : u'(x) [ pochodna funkcja u(x)] oraz v(x) [ funkcja pierwotna f−cji v'(x) =otrzymamy całkujac funkcja v'(x)]; mając u(x)= lnx oraz v'(x) =2x2+1 tak:
 1 
u(x)= lnx ⇒ u'(x)=

x 
 2 
v'(x) =2x2+1 ⇒ v(x) = ∫(2x2+1) dx =

x3 +x
 3 
podstawiając do wzór o całkowanie przez części masz : wzór: ∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx
 2 2 1 
zadanie: ∫ (2x2+1) ln x dx = lnx . (

x3 +x) − ∫ (

x3 +x)

dx
 3 3 x 
 2 2 
a więc ∫ (2x2+1) ln x dx = (

x3 +x) lnx . − ∫ (

x2 +1) dx
 3 3 
 2 2 
stąd : ∫ (2x2+1) ln x dx = (

x3 +x) lnx . − (

x3 +x) + C
 3 9 
 2 2 
∫ (2x2+1) ln x dx = (

x3 +x) lnx . −

x3 −x + C
 3 9 
2 mar 15:06
Bbbc 00: dla wyjaśnienie v'(x) jest pochodną funkcje v(x)
2 mar 15:16
Jerzy: Daj sobie na wstrzymanie z tym Twoim ILATE i nie zaśmiecaj forum
2 mar 15:20
Bbbc 00: przepraszam to nie jest v dla ciebie to jest dla osoby który potrzebuje pomocy! i tyle . masz jeszcze coś?
2 mar 15:31
Jerzy: Mam...dla studenta potrzebna jest praktyka w obliczaniu całek, a nie elaboraty n/t metody całkowania przez części
2 mar 15:34
Bbbc 00: suchaj nie wiem czemu się czepiać zachowaj się odpowiednio; to co pisałem było a by pomoc nie Ciebie. trzymaj dystansu za nim cokolwiek piszesz do osoby, której nie pisał do Ciebe
2 mar 15:46
Laura: Dzieki dzieki. Nie kloccie sie. Tak btw ja nie jestem studentka. zadanie jest ze szkoly sredniej za granica.
2 mar 21:57