calka nieoznaczona
Laura: ∫(2x2+1)ln(x)dx
2 mar 13:37
kochanus_niepospolitus:
już na pierwszy rzut oka widać, że przez części ... ewentualnie podstawienie i przez części
(jeżeli tak będzie Ci łatwiej)
2 mar 13:39
Bogdan:
przez części
2 mar 13:39
Jerzy:
Przez części
2 mar 13:39
kochanus_niepospolitus:
u' = 2x2 + 1
v = ln x
i 'działasz'
2 mar 13:41
Laura: Nie mam pojecia co to jest v :C
2 mar 14:00
Jerzy:
Zapoznaj się z metodą całkowania przez części
2 mar 14:04
2 mar 14:06
Jerzy:
OK. g' = 2x2 + 1 i f = lnx
2 mar 14:21
Jerzy:
| | 2 | | 1 | |
I...g = |
| x3 + x oraz f' = |
| |
| | 3 | | x | |
2 mar 14:33
Laura: Aaaaaa
2 mar 14:33
kochanus_niepospolitus:
Laura −−− 'standardowo' przyjęło się u' i v używać ze względu na to, aby się nie myliło z
najpopularniejszymi oznaczeniami funkcji czyli f i g
2 mar 14:35
Bbbc 00: PROSZĘ O przeczytaniu ze zrozumieniem: to klucz do rozwiązania tego zadania.
Stosujesz reguła ILATE bo musisz całkować używając metodę całkowanie przez części:
funkcja podcałkowa jak popatrzysz jest (x
2+1) ln x a tutaj co komplikuje jest lnx ;
ta całka nie może być liczona stosują znanych podstawowych wzorów; a więc
albo stosujesz metodę zamiana zmiennych albo całkowanie przez części.
tutaj zamiana zmiennych nie pomoże (używa się jeśli postać funkcji podcałkowej
po zamianą zmiennych jest prosta.) a tutaj nie da się.
a więc stosujemy całkowanie przez części.
jeśli masz wzór na całkowanie przez części taki:
∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx; u(x) jest funkcję oraz v'(x) jest funkcję
Reguła ILATE daje czy możliwość lepszego wyboru funkcja u(x) ( naturalnie musi
być funkcja która po różniczkowaniu nasza ∫ z prawej strony gdzie występuje u'(x)
jest całka ławie do obliczenia za pomocą wzorów znanych lub zamiana zmienna
albo stosujesz znowu metodę całkowanie przez części.0
od wyboru u(x) też zależy czy z v'(x) obliczamy w sposób proste v(x).
jak to się robi: wybieramy tak: ten skrót ILATE wskazuje nam że pierwszeństwo wyboru
jako u(x) ma funkcja I (odwrotna) jeśli występuje jako część tej funkcji podcałkowej,
tzn: I = arcsin; arccos, arctg,..
jeśli nie występuje to następny rodzaj funkcji kandydata na u(x) jest L (f. logarytmiczna)
jeśli występuje jako części tej funkcji podcałkowej,
tzn. L = ln ; log; .. analogiczne następna literka A (f. algebraiczna =wielomian jeśli
i nie ma logarytmów); tak samo kolej dla literki T(f. trygonometryczna)
tzn. T = sin, cos, tg, ctg.
a na kóncu jeśli nie występują funkcji typu I, L, A , T to kolej dla literki E (f. wykładnicza
E= e
coś}; a
coś
a w naszym przypadku; mamy:
∫ (2x
2+1) ln x dx jak widzimy to co nam trudni obliczenia tej całki jest lnx
z reguła ILATE jeśli stosujemy całkowanie przez części postaci:
∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx
całka po lewej strony jest naszą całką reguła ILATE nam zaleca wziąć:
u(x)= lnx a v'(x) = 2x
2+1
a więc patrząc na wzór na całkowanie przez części to musimy znaleźć :
u'(x) [ pochodna funkcja u(x)] oraz v(x) [ funkcja pierwotna f−cji v'(x) =otrzymamy całkujac
funkcja v'(x)]; mając u(x)= lnx oraz v'(x) =2x
2+1 tak:
| | 2 | |
v'(x) =2x2+1 ⇒ v(x) = ∫(2x2+1) dx = |
| x3 +x |
| | 3 | |
podstawiając do wzór o całkowanie przez części masz :
wzór: ∫ u(x) v'(x) d x = u(x). v(x) − ∫ u'(x) v(x) dx
| | 2 | | 2 | | 1 | |
zadanie: ∫ (2x2+1) ln x dx = lnx . ( |
| x3 +x) − ∫ ( |
| x3 +x) |
| dx |
| | 3 | | 3 | | x | |
| | 2 | | 2 | |
a więc ∫ (2x2+1) ln x dx = ( |
| x3 +x) lnx . − ∫ ( |
| x2 +1) dx |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
stąd : ∫ (2x2+1) ln x dx = ( |
| x3 +x) lnx . − ( |
| x3 +x) + C |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | |
∫ (2x2+1) ln x dx = ( |
| x3 +x) lnx . − |
| x3 −x + C |
| | 3 | | 9 | |
2 mar 15:06
Bbbc 00: dla wyjaśnienie v'(x) jest pochodną funkcje v(x)
2 mar 15:16
Jerzy:
Daj sobie na wstrzymanie z tym Twoim ILATE i nie zaśmiecaj forum
2 mar 15:20
Bbbc 00: przepraszam to nie jest v dla ciebie to jest dla osoby który potrzebuje pomocy!
i tyle . masz jeszcze coś?
2 mar 15:31
Jerzy:
Mam...dla studenta potrzebna jest praktyka w obliczaniu całek,
a nie elaboraty n/t metody całkowania przez części
2 mar 15:34
Bbbc 00: suchaj

nie wiem czemu się czepiać

zachowaj się odpowiednio; to co pisałem było a by pomoc
nie Ciebie. trzymaj dystansu za nim cokolwiek piszesz do osoby, której nie pisał do Ciebe
2 mar 15:46
Laura: Dzieki dzieki. Nie kloccie sie.
Tak btw ja nie jestem studentka. zadanie jest ze szkoly sredniej za granica.
2 mar 21:57