log
mateusz: wiedząc że log212= a oblicz log166
3 mar 19:13
mateusz: nikt nie wie?
3 mar 19:26
Mila:
| | log2(6) | |
log16(6)= |
| = |
| | log2(16) | |
| | log2(6) | | 1 | | 12 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| *log2( |
| )= |
| *(log2(12)−log2(2))= |
| *(a−1) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
3 mar 19:28
Mila:
Czasem trzeba poczekać cierpliwie.
3 mar 19:32
mateusz: 
3 mar 19:36
Mila:
3 mar 22:52
Eta:
Inny sposób

log
212 =a ⇒ log
22+log
26=a ⇒ log
26=a−1
| | 1 | | 1 | |
log166 = |
| log26= |
| (a−1) |
| | 4 | | 4 | |
3 mar 23:10
Eta:
Miało być: log166
3 mar 23:12