W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania
Pytak: W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania
mx2 +2(m−1)x + m − 3 = 0
Jedno rozwiązanie jest na pewno dla m = 0
Obliczyłem delte która wyniosi Δ = 4m + 4
Pierwszy przypadek gdy Δ < 0
4m + 4 < 0
4m < −4
m < −1
Czyli brak rozwiązań dla m < −1
Drugi przypadek, gdy Δ = 0
4m + 4 = 0
4m = −4
m = −1
A więc jedno rozwiązanie jest dla m = 0 lub m = −1
Trzeci przypadek, gdy Δ => 0
4m + 4 => 0
4m => −4
m => 1
A więc dwa rozwiązania dla m => 1
Czy to jest dobre rozumowanie?
3 mar 20:41
Godzio:
Trzeci przypadek gdy Δ > 0 ⇒ m > 1. Reszta ok.
3 mar 21:00
5-latek : Witaj
Godzio 
według mnie m>−1
3 mar 21:03