Suma prostopadlych
5-latek : Zadanie .
Dowiesc za pomocą trygonometrii ze suma prostopadłych poprowadzonych w trojkacie
rownoraniennym z dowolnego punktu podstawy do obu bokow rowna się wysikosci poprowadzonej do
mjednego z tych bokow .
3 mar 17:58
5-latek : Jeśli w poprzednim zadaniu punkt D jest punktem lezacym na podstawie , to czemu rowna się
suma rzutow odcinkow AD i DB podstawy na rowne boki trojkata .
3 mar 18:02
5-latek :
3 mar 19:00
5-latek :
3 mar 20:26
Mila:

α=β
x+y=h
W ΔALD:
| | |AL| | |
cosα= |
| ⇔|AL|=|AD|*cosα |
| | AD | |
W ΔDKB:
| | KB | |
cosα= |
| ⇔|KB|=|DB|*cosα |
| | DB | |
|AL|+|KB|=|AD|*cosα+|DB|*cosα=cosα*(AD+DB)⇔
|AL|+|KB|=|AB|*cosα suma rzutów
=========================
x=AD*sinα i y=DB *sinα
x+y=sinα*|AB|
W ΔAMB:
h=sinα*|AB|=x+y
cnw
=============
3 mar 20:59
5-latek : dziekuje CI
3 mar 21:07
Mila:
3 mar 21:42