proste równoległe
Paweł: liczby m1 i m2 gdzie m1<m2 są takimi wartościami parametru m dla których proste (m+1)x + 3my +
6 =0 i mx + (3−m)y + m2 = 0 są rownolegle. Oblicz 100m
2.
Znalazłem tutaj rozwiązanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/297669.html , ale nie rozumiem skąd się bierze ''proste p i k są
równoległe jeżeli : A*B1−B*A1=0'' Prosze o pomoc i bardzo dziękuje za każdą odpowiedź
2 mar 20:27
Eta:
W tablicach wzorów
dział geometria analityczna
Zobacz ..wzory na prostopadłość i równoległość prostych danych w postaci ogólnej
2 mar 20:37
Paweł: już wszystko jasne, dziękuje
2 mar 20:40
Eta:
2 mar 21:17