Funkcja liniowa
Medyk : liczby m1 i m2 gdzie m1<m2 są takimi wartościami parametru m dla których proste (m+1)x + 3my +
6 =0 i mx + (3−m)y + m2 = 0 są rownolegle. Oblicz 100m2.
16 sie 21:05
asterix:
m1, m2 − tak ma być?, a co to jest 100m2? 100 metrów kwadratowych?
16 sie 21:24
Medyk : Tak, o to chodzi.
Nie czepiaj sie tak... 😞
16 sie 21:26
Eta:
Oblicz 100*m
2 ? tak ma być?
i m
1<m
2
p: Ax+By+C=0 i k: A
1x+B
1y+C
1=0
proste p i k są równoległe jeżeli : A*B
1−B*A
1=0
to: (m+1)*(3−m)−3m*m=0 ⇒ ...... 4m
2−2m+3=0 Δ=2
√13
| | 1+√13 | | 1−√13 | |
m2= |
| i m1= |
| |
| | 4 | | 4 | |
100*m
2=...= 25(1−
√13)
16 sie 21:29
Eta:
Wkradł się chochlik

odp: 100*m
2= 25(1
+√13)
16 sie 21:31
asterix:
Tak ma być, a może tak ma być, a może jeszcze inaczej? Co to, zgaduj zgadula?
16 sie 21:35
Eta:
Jaka to k
ula?
16 sie 21:36
Medyk : Dzieki 😇
16 sie 21:37
starypogromaca: dlaczego z tego mnozenia wyszlo 4m2−2m+3=0 help
27 lis 16:19
Eta:
(m+1)(3−m)−3m*m=0 ⇒3m−m2 +3−m−3m2=0 ⇒ −4m2+2m+3=0 ⇒ 4m2−2m−3=0
Wkradł się chochlik w zapisie ( powinien być minus przy 3
ale dalej jest ok ....... bo Δ= 52 , √Δ= 2√13
27 lis 18:08