naprowadzi ktoś jak to sie robi?
Kozica: rozłóż na czynniki:
a) x2 − 5x − 14
b) 1 + x − 6x2
c) x5 + 2x3 − 8x2 − 16
3 mar 20:32
5-latek : ai b to sa równania kwadratowe (wiec co naprowadzać ?
w c grupowanie i po zabawie
3 mar 20:34
zef: x3(x2+2)+(x2+2)8
dalej sam
3 mar 20:36
Krzysiek: c) x3(x2+2) − 8(x2+2) = (x3−8)(x2+2) = (x3−23)(x2+2) [a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2)] =
(x−2)(x2+2x+4)(x2+2)
3 mar 20:42
Kozica: no dobra w a mi wychodzi x1= −2 x2= 7 a w odp jest tak: (x−7)(x+2) i tego nie moge zrozumiec
3 mar 20:42
Krzysiek: Dobrze masz
3 mar 20:44
Krzysiek: Po prostu w odpowiedziach jest już postać iloczynowa
3 mar 20:45
5-latek : (x−7)(x+2) to jest postac iloczynowa i z niej odczytujemy pierwiastki ale musimy zmienić znak
na przeciwny
bo np. (x−7)=0 to x=7 i tak masz
i (x+2)=0 to x=−2 i tak masz
3 mar 20:47
Kozica: dobra dzieki
3 mar 20:51