ostrosłup
wawer: Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o polu 9√3 cm2. Krawędź boczna ostrosłupa tworzy
z krawędzia podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka kąta, którego cosinus jest równy
1/4.
Oblicz:
a) sumę długości krawędzi ostrosłupa
b)pole powierzchni bocznej ostrosłupa
Z góry dziękuje za pomoc
2 mar 18:55
dero2005:

a = 6
h
s = 12
l =
√hs2 + (a2)2 = 3
√17
L = 3(a+l) =
2 mar 19:15
Janusz:
Rysunek
Dlugosc krawedzi podstawy
a= 6cm
| | 2/3*6√3/2 | | 1 | |
cos(α)= |
| = |
| |
| | b | | 4 | |
Dlugosc krawedzi bocznej
b= 8
√3cm.
Suma dlugosci krawedzi
a) D = (3*6+ 3*8
√3)cm = (18+24
√3)cm
Pole sciany bocznej
h =
√(8√3)2 − 32=
√192−9=
√183cm
Pole powierzchni bocznej
P
b= 3P
s= 9
√183cm
2.
2 mar 19:43
dero2005:
Oczywiście wkradł się błąd w poście 19;15
l = 12
h
s =
√l2 − (a2)2 = 3
√15
L = 3(a+l) =
2 mar 20:26