Rozwiąż równanie
potrzebnezaraz: −3x2(x3+1)(x2+x+5)=0
3 mar 14:28
kochanus_niepospolitus:
i w czym problem?
−3x2 = 0 ⇔ x = .... (od razu piszesz)
(x3+1) = 0 ⇔ x = ... (wskazówka: wzory skroconego mnożenia sie klaniają)
x2+x+5 = 0 ⇔ x = ... (Δ i ewentualnie x1 i x2)
3 mar 14:30
kochanus_niepospolitus:
czyżby ktoś sprawdzian pisał?
3 mar 14:30
potrzebnezaraz: ostanie wyrażenie delta √−19 i co dalej
3 mar 14:54
kochanus_niepospolitus:
po pierwsze: Δ = −19 ... a nie
√−19
po drugie ... jeżeli Δ<0 to
3 mar 14:55