równanie liniowe z parametrem
guwernant: Witam was serdecznie

Przerabiam sobie zbiór A.Kiełbasy i natknąłem się na zadanie:
Rozwiąż równanie a
2(x−1) − ab = b
2(x+1) + ab, gdzie a i b są parametrami.
Oczywiście przekształciłem to równanie do postaci:
Kiedy wyznaczam oba parametry: a i b, kiedy równanie posiada rozwiązanie, ma nieskończenie
wiele rozwiązań i nie posiada rozwiązania robię błędy w tego typu zadaniach. Czy jest jakiś
sposób żeby to pewnie wyliczyć?
2 mar 21:00
PW:
(a2−b2)x = a2+b2+2ab
(a2−b2)x = (a+b)2
i mówisz "oczywiście"? A gdyby a+b = 0?
2 mar 21:18
Mila:
a
2x−a
2−ab=b
2x+b
2+ab
a
2*x−b
2x=2ab+a
2+b
2
(a
2−b
2)*x=(a+b)
2⇔
(a−b)*(a+b)*x=(a+b)
2
1)
a
2−b
2≠0⇔równanie posiada jedno rozwiązanie
| | (a+b)2 | | a+b | |
x= |
| ⇔x= |
| |
| | (a−b)*(a+b) | | a−b | |
2) a
2−b
2=0
(a−b=0 lub a+b=0)
a=b lub a=−b
a) Jeżeli a=b to mamy sytuację:
0*(a+b)*x=(b+b)
2
0*x=2b
2 jesli b=0 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań bo równanie
0*x=0 jest spełnione dla dowolnego x∊R
Jeżeli a=b i b≠0 to równanie sprzeczne ⇔brak rozwiązań
0*x=b
2 lewa równa 0 a prawa różna od zera
b) a=−b
(−b−b)*0*x=0
2
0*x=0 jest nieskończenie wiele rozwiązan.
2 mar 21:33
guwernant: No właśnie tu się zawahałem, czyli na przyszłość nie rozkładać tego do postaci ułamkowej?
I. Równanie posiada rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy: a+b ≠ 0 i a2 − b2 ≠ 0
II. Równanie posiada nieskończenie wiele rozwiązań wtedy i tylko wtedy (a2 − b2) = 0 i
(a+b)2 = 0.
III. Równanie nie posiada rozwiązania wtedy i tylko wtedy (a+b)2 ≠ 0 i (a2−b2) = 0.
Dobrze myślę?
2 mar 21:37
Mila:
Jednak trzeba rozwiązać te warunki.
1)a2−b2≠0⇔ |a|≠|b| jedno rozwiązanie
2) a=b i b≠0 brak rozwiązań to masz wyjaśnione wyżej
3) a=−b równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań. Też masz wyjaśnione.
2 mar 21:49
PW: To "rozłożenie do postaci ułamkowej" (źle nazwane) było po prostu dzieleniem obu stron równania
− a to ma jak wiadomo ograniczenia, nie wolno dzielić przez 0, stąd cala dyskusja.
2 mar 22:11