matematykaszkolna.pl
równanie liniowe z parametrem guwernant: Witam was serdecznie emotka Przerabiam sobie zbiór A.Kiełbasy i natknąłem się na zadanie: Rozwiąż równanie a2(x−1) − ab = b2(x+1) + ab, gdzie a i b są parametrami. Oczywiście przekształciłem to równanie do postaci:
 a+b 
x =

a−b 
Kiedy wyznaczam oba parametry: a i b, kiedy równanie posiada rozwiązanie, ma nieskończenie wiele rozwiązań i nie posiada rozwiązania robię błędy w tego typu zadaniach. Czy jest jakiś sposób żeby to pewnie wyliczyć?
2 mar 21:00
PW: (a2−b2)x = a2+b2+2ab (a2−b2)x = (a+b)2 i mówisz "oczywiście"? A gdyby a+b = 0?
2 mar 21:18
Mila: a2x−a2−ab=b2x+b2+ab a2*x−b2x=2ab+a2+b2 (a2−b2)*x=(a+b)2⇔ (a−b)*(a+b)*x=(a+b)2 1) a2−b2≠0⇔równanie posiada jedno rozwiązanie
 (a+b)2 a+b 
x=

⇔x=

(a−b)*(a+b) a−b 
2) a2−b2=0 (a−b=0 lub a+b=0) a=b lub a=−b a) Jeżeli a=b to mamy sytuację: 0*(a+b)*x=(b+b)2 0*x=2b2 jesli b=0 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań bo równanie 0*x=0 jest spełnione dla dowolnego x∊R Jeżeli a=b i b≠0 to równanie sprzeczne ⇔brak rozwiązań 0*x=b2 lewa równa 0 a prawa różna od zera b) a=−b (−b−b)*0*x=02 0*x=0 jest nieskończenie wiele rozwiązan.
2 mar 21:33
guwernant: No właśnie tu się zawahałem, czyli na przyszłość nie rozkładać tego do postaci ułamkowej? I. Równanie posiada rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy: a+b ≠ 0 i a2 − b2 ≠ 0 II. Równanie posiada nieskończenie wiele rozwiązań wtedy i tylko wtedy (a2 − b2) = 0 i (a+b)2 = 0. III. Równanie nie posiada rozwiązania wtedy i tylko wtedy (a+b)2 ≠ 0 i (a2−b2) = 0. Dobrze myślę?
2 mar 21:37
Mila: Jednak trzeba rozwiązać te warunki. 1)a2−b2≠0⇔ |a|≠|b| jedno rozwiązanie 2) a=b i b≠0 brak rozwiązań to masz wyjaśnione wyżej 3) a=−b równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań. Też masz wyjaśnione.
2 mar 21:49
PW: To "rozłożenie do postaci ułamkowej" (źle nazwane) było po prostu dzieleniem obu stron równania − a to ma jak wiadomo ograniczenia, nie wolno dzielić przez 0, stąd cala dyskusja.
2 mar 22:11