| √2 | π | π | ||||
tgα, jeśli sinα − cos = | i α∊( | ; | ) | |||
| 2 | 4 | 2 |
| √2 | ||
−2 sin α cos α = ( | )2 −1 | |
| 2 |
| 1 | ||
sinα cosα = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | |||
a więc mamy, że (sinα+cosα)2 − | = 4. | |||
| 2 | 4 |
| 3 | √6 | √6 | ||||
(sinα+cosα)2= | ⇔sinα+cosα = | V sinα+cosα = − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | |||
ponieważ α∊( | ; | ) to sinα >0 oraz cosα>0 to sinα+cosα>0; stąd | ||
| 4 | 2 |
| √6 | ||
mamy, że sinα+ cosα = | ||
| 2 |
| √2 | ||
| sinα−cosα = | ||
| 2 |
| √6 | ||
| sinα+cosα = | dodając stronami tych równań mamy: | |
| 2 |
| √2 + √6 | √2 + √6 | |||
2 sinα = | ⇒ sinα = | |||
| 2 | 4 |
| √6 | √2 +√6 | |||
a więc cos α = | − | = | ||
| 2 | 4 |
| 2√6 | √2 + √6 | |||
cosα = | − | |||
| 4 | 4 |
| √6 − √2 | ||
cosα = | ||
| 4 |
| sinα |
| |||||||||
tgα= | ⇒tgα= | |||||||||
| cosα |
|
| √6 + √2 | ||
tgα= | ||
| √6 − √2 |
| (√6 + √2)2 | ||
tgα= | ||
| (√6 − √2)(√6 + √2) |
| 6+2+2√12 | ||
tgα= | ||
| 6−2 |
| 8+4√3 | ||
tgα= | ||
| 4 |
| π | π | √2 | ||||
II sposób : wiemy,że sin | = cos | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| √2 | √2 | |||
mnożymy obu strony równania :sinα − cosα = | przez | otrzymamy: | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | 1 | |||
sinα − | cosα = | ⇔ | |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | 1 | π | |||||
sinα cos | − cosα sin | = | ⇔ lewa strona to sin (α− | ) a więc mamy: | ||||
| 4 | 4 | 2 | 4 |
| π | 1 | π | π | 1 | π | |||||||
sin(α− | ) = | ponieważ α∊( | , | ) to mamy: | = sin | , stąd | ||||||
| 4 | 2 | 4 | 2 | 2 | 6 |
| π | π | π | π | π | π | |||||||
sin(α− | )= sin | ⇔ α− | = | ⇒α= | + | |||||||
| 4 | 6 | 4 | 6 | 6 | 4 |
| 5π | 5π | 5π | ||||
α = | a więc tgα = tg | ( | = 75o); ze wzoru na tg sumy katów | |||
| 12 | 12 | 12 |
| π | π |
| |||||||||||||||||||
tgα =tg ( | + | ) = | |||||||||||||||||||
| 6 | 4 |
|
| π | π |
| |||||||||||||
tg α = tg ( | + | ) = | |||||||||||||
| 6 | 4 |
|
| π | π | √3 + 3 | ||||
tg α = tg ( | + | ) = | ||||
| 6 | 4 | 3− √3 |
| π | π | (√3 + 3)2 | ||||
tg α = tg ( | + | ) = | ||||
| 6 | 4 | (3− √3)(3+√3) |
| π | π | 9+3 +6√3 | ||||
tg α = tg ( | + | ) = | ||||
| 6 | 4 | (9− 3) |
| π | π | 12 +6√3 | ||||
tg α = tg ( | + | ) = | ||||
| 6 | 4 | 6 |
| π | π | |||
tg α = tg ( | + | ) = 2 +√3 | ||
| 6 | 4 |