matematykaszkolna.pl
Oblicz. Nemesis: Oblicz.
 2 π π 
tgα, jeśli sinα − cos =

i α∊(

;

)
 2 4 2 
3 mar 20:38
Bbbc 00: masz błąd brakuje α przy cos wiemy, że I.− (a+b)2 = a2 +b2 − 2 a b ( II.− (a+b)2 −(a−b)2 = 4 a b I krok z I mamy : (sin α − cos α) 2 − (sin2 α + cos2 α)= −2 sinα cosα
 2 
−2 sin α cos α = (

)2 −1
 2 
 1 
sinα cosα =

 4 
II krok: z II mamy (sinα+cosα)2 − (sinα−cosα)2 = 4 sinαcosα
 1 1 
a więc mamy, że (sinα+cosα)2

= 4.

 2 4 
 3 6 6 
(sinα+cosα)2=

⇔sinα+cosα =

V sinα+cosα = −

 2 2 2 
 π π 
ponieważ α∊(

;

) to sinα >0 oraz cosα>0 to sinα+cosα>0; stąd
 4 2 
 6 
mamy, że sinα+ cosα =

 2 
teraz mamy układ :
 2 
| sinα−cosα =

 2 
 6 
| sinα+cosα =

dodając stronami tych równań mamy:
 2 
 2 + 6 2 + 6 
2 sinα =

⇒ sinα =

 2 4 
 6 2 +6 
a więc cos α =


=
 2 4 
 26 2 + 6 
cosα =


 4 4 
 62 
cosα =

 4 
 sinα 
6 + 2 

4 
 
tgα=

⇒tgα=

 cosα 
62 

4 
 
 6 + 2 
tgα=

 62 
  (6 + 2)2 
tgα=

  (62)(6 + 2) 
 6+2+212 
tgα=

 6−2 
 8+43 
tgα=

 4 
tgα = 2+3
4 mar 05:57
Bbbc 00:
 π π 2 
II sposób : wiemy,że sin

= cos

=

 4 4 2 
 2 2 
mnożymy obu strony równania :sinα − cosα =

przez

otrzymamy:
 2 2 
2 2 1 

sinα −

cosα =

2 2 2 
 π π 1 π 
sinα cos

− cosα sin

=

⇔ lewa strona to sin (α−

) a więc mamy:
 4 4 2 4 
 π 1 π π 1 π 
sin(α−

) =

ponieważ α∊(

,

) to mamy:

= sin

, stąd
 4 2 4 2 2 6 
 π π π π π π 
sin(α−

)= sin

⇔ α−

=

⇒α=

+

 4 6 4 6 6 4 
    
α =

a więc tgα = tg

(

= 75o); ze wzoru na tg sumy katów
 12 12 12 
 π π 
 π π 
tg

+ tg

 6 4 
 
tgα =tg (

+

) =

 6 4 
 π π 
1− tg

tg

 6 4 
 
 π π 
3 

+ 1
3 
 
tg α = tg (

+

) =

 6 4 
  3 
1−

 3 
 
 π π 3 + 3 
tg α = tg (

+

) =

 6 4 3− 3 
 π π (3 + 3)2 
tg α = tg (

+

) =

 6 4 (3− 3)(3+3) 
 π π 9+3 +63  
tg α = tg (

+

) =

 6 4 (9− 3) 
 π π 12 +63  
tg α = tg (

+

) =

 6 4 6 
 π π 
tg α = tg (

+

) = 2 +3
 6 4 
4 mar 06:35