zadanie z trescia
krzysiek: Właściciel księgarni sprzedaje miesięcznie 20 egzemplarzy książki w cenie po 40 zł za jeden
egzemplarz. Okazało się, że obniżka ceny książki o 1 zł powoduje przeciętnie zwiększenie
sprzedaży o jeden egzemplarz. Jaką cenę jednego egzemplarza książki powinien ustalić, aby
jego miesięczny utarg był największy?
4 mar 11:17
krzysiek: N− wysokość obniżki ceny
0<n<40
(40−n) − nowa cena książki
(20+n)− liczba sprzedanych egzemplarzy
f(n)− wartość sprzedaży (utarg)
f(n)=(20+n)(40−n)=800−20n+40n−n2\\f(n)=−n2+20n+800\\Df=(0;\ 40)
f(n) to funkcja kwadratowa. Jej wykres to parabola (jej część ograniczona dziedziną) z
ramionami skierowanymi w dół.
Taka funkcja przyjmuje największą wartość w wierzchołku paraboli.
nw=\frac{−20}{−2}=10
Księgarz powinien obniżyć cenę o 10zł, czyli powinien ustalić cenę na wysokości 30zł.
mozecie to sprawdzic ?
4 mar 11:19