i nie wiem jak to zrobić
Nawet mała podpowiedź mi pomoże
1. Ciąq (an) o wyrazach dodatnik jest określony wzorem rekurencyjnym
a1 = 3
log3an+1 =log3an +1 dla n>=1
| log3an+1 | ||
udowodnij: lim n−> nieskończoności | =1 | |
| log3an |
| 2x+1 | ||
f(x) = | . Napisz równanie okręgu przechodzącego przez te punkty | |
| x−1 |
| 2*( x − 1) + 3 | 3 | |||
2) f(x) = | = 2 + | ; x ≠ 1 | ||
| x − 1 | x − 1 |
2)
x≠1
| 2x−2+2+1 | 2*(x−1)+3 | 3 | ||||
f(x)= | = | =2+ | ||||
| x−1 | x−1 | x−1 |
| 3 | ||
wyrażenie | ma wartość całkowitą dla : | |
| x−1 |
| 3 | ||
f(2)=2+ | =5 | |
| 1 |
| 0+2 | −1+5 | |||
S= | , | )=(1,2) | ||
| 2 | 2 |
Pozdrawiam
a czy wiesz jak policzyć 1?
| log3(an+1) | ||
lim n→∞ | = | |
| log3(an) |
| log3(3n+1) | ||
=lim n→∞ | = | |
| log3(3n) |
| (n+1)*log3(3) | n+1 | |||
=lim n→∞ | =lim n→∞ | =1 | ||
| n*log3(3) | n |