matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg
Mat:
Czy w ten sposób mogę rozwiązać ten szereg ?
1
∑=
t=n
3
+5n
(n
3
+5N)
1/3
1
∑=
∑=t
−1/3
szereg ten jest rozbieżny −1/3≤1
t
1/3
3 mar 21:23
PW:
Gdzieś dzwonią, ale bardzo daleko. Wskazówka: (n
3
)
1/3
= n, ale tam w mianowniku jest "trochę więcej".
3 mar 22:38