matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest trójkat abc w którym bok bc = 2ab a kąt abc jest 2 razy większy od kat
Marcin:
Dany jest trójkat abc w którym bok bc = 2ab a kąt abc jest 2 razy większy od kata bac. Pokaż, że ac
2
=6*ab
2
Doszedłem jedynie do tego, że sinα=2sin(180−3α).
2 mar 20:05
irena_1:
|AC|=a
a
2x
=
sin2α
sinα
a
2x
=
2sinα cosα
sinα
a
cosα=
4x
(2x)
2
=x
2
+a
2
−2ax cosα
a
4x
2
=x
2
+a
2
−2ax*
4x
1
3x
2
=a
2
−
a
2
2
1
a
2
=3x
2
2
a
2
=6x
2
3 mar 08:31