Granica ciągu określonego rekurencyjnie
Adrian: Wyznacz granicę ciągu określonego rekurencyjnie a1=5/2π, an+1=sin(an)
3 mar 02:23
Janek191:
| | 5 | |
a1 = 2,5 π czy a1 = |
| ? |
| | 2π | |
3 mar 07:53
3 mar 13:20
kochanus_niepospolitus:
| | 5π | |
a2 = sin( |
| ) = sin(π/2) = 1 |
| | 2 | |
| | π | | √3 | |
a3 = sin(1) < sin( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 2 | |
itd.
Można zastosować, że dla bardzo małych kątów sin(1/n) = 1/n
stąd dojdziemy do tego że lim a
n = 0
3 mar 13:35
jc:
a2 = 1, an+1 = sin an
Dla dodatnich x, 0 ≤ sin x ≤ x. Dlatego ciąg 0 ≤ an+1 ≤ an.
Ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny: an →g.
Funcja sinus jest ciągła: sin an →sin g.
g spełnia równanie: 0 ≤ g = sin g. Jedynym rozwiązaniem jest g = 0.
3 mar 21:29