udowodnij tożsamość trygonometryczną
zagubiony: 1/sin2x + 1/cos2x = (1+ctg2x)/cos2x
Po lewej stronie wychodzi mi 1, lecz gubię się w wyliczaniu prawej strony.
14 mar 21:06
Eta:
| | cos2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
P=(1+ |
| )* |
| = |
| + |
| =L |
| | sin2x | | cos2x | | cos2x | | sin2x | |
przy założeniu że ............
14 mar 21:18
danielowaty: Dzięki za pomoc, coś mi się internet przyciął i nie chciał dodać nowego tematu na forum, a po
minucie się okazało, że dodałem go kilka razy.
14 mar 21:26
danielowaty: Nie rozumiem tylko tego przeskoku, jakiego wzoru użyłaś?
14 mar 21:28
Eta:
i zwykłe mnożenie ....
| | 1 | | cos2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= ...........=1* |
| + |
| * |
| = |
| + |
| |
| | cos2x | | sin2x | | cos2x | | cos2x | | sin2x | |
14 mar 21:33
danielowaty: No tak, oczywiście. Pięknie dziękuję!
14 mar 21:36