| 1 | ||||||||
limn→oo n−√n2+n = limn→oo | −√n2(1+1/n) = | |||||||
|
| 1 |
| ||||||||||||||||||
limn→oo | −n*√1+1/n = limn→oo | = | |||||||||||||||||
|
|
| 1−√1+(1/n) | 0 | ||||||||||||
limn→oo | = | ||||||||||||
| 0 |
| 1−√1+(1/n) | (1−√1+(1/n))' | |||||||||||||||||||||
limn→oo | = limn→oo | |||||||||||||||||||||
|
|
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(1−√1+(1/n))' = − | * | *(− | ) = | |||||
| 2 | √1+1/n | n2 | 2n2*√1+1/n |
| 1 | 1 | |||
( | )' = − | |||
| n | n2 |
| (1−√1+(1/n))' | −n2 | ||||||||||||
limn→oo | = limn→oo | = | |||||||||||
| 2n2*√1+1/n |
| −1 | 1 | |||
limn→oo | = − | |||
| 2*√1+0 | 2 |
| n2 − ( n2 + n) | − n | |||
an = n − √n2 + n = | = | = | ||
| n + √n2 + n | n + √n2 + n |
| − 1 | ||
= | ||
| 1 + √1 + 1n |
| − 1 | 1 | |||
lim an = | = − | |||
| 1 + √1 + 0 | 2 |
| a2 − b2 | ||
W takich przypadkach korzystamy z wzoru : a − b = | ||
| a + b |
i podziwiać widoki
Ufffffffffff
Dzięki Janek