Wykaż, że ciąg a_n jest ciągiem malejącym
Lis:
16 kwi 19:00
imię lub nick: trzeba policzyć an+1 oraz różnicę an+1 − an jeżeli różnica bedzie ujemna znaczy to
że ciąg jest malejący
16 kwi 19:09
Lis: dziękuję
16 kwi 19:10
jokero: | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1= 2− |
| = 2− |
| =2− |
| |
| | 2−3(n+1) | | 2−3n−3 | | −3n−1 | |
| | 1 | | 1(−3n−1)−1(2−3n) | | −3n−1−2+3n | |
− |
| = |
| = |
| |
| | (−3n−1) | | (2−3n)(−3n−1) | | 2−3n)(−3n−1) | |
| | −3 | |
= |
| < o , Ciąg jest malejący |
| | (−3n−1)(2−3n) | |
16 kwi 19:16
Lis: dziękuję
16 kwi 19:20
αβ: αβ
2 sty 19:08
αβ: π≥∊⊂←⇔≈≠∀
2 sty 19:09
Fanter: U {2}{n+1}−U {2}{n}
13 mar 10:45