okrag wpisany w trójkat
marianna: W trójkacie podstawa wynosi 8 oraz jego pole wynosi 12. Znajdz promień największego okregu
wpisanego w ten trójkąt.
12 mar 09:12
Janek191:
![rysunek](rys/120724.png)
P= 0,5*8* h = 4 h = 12 ⇒ h = 3
Mamy
12 mar 10:37
12 mar 10:56
marianna: Skąd masz ten wynik?
12 mar 12:06
5-latek : A rozumiesz w ogole to co zapisal Janek191 o 10:37 ?
12 mar 12:09
marianna: na tak zastosował wzór na pole P=0,5(a+b+c)r
12 mar 12:25
marianna: Tylko nie wiem czemu taki rysunek
12 mar 12:33
Kacper:
Rysunek ma za zadanie przedstawić trochę jak wygląda sytuacja opisana w zadaniu.
12 mar 12:42
marianna: No taki ale czemu tam są te pozosale okręgi, chodzi mi o jakiś sposób rozwiązania
12 mar 12:47
Janek191:
Masz wybrać taki trójkąt, aby promień wpisanego w niego okręgu był największy.
12 mar 12:50
Janek191:
Trójkątów o podstawie długości a = 8 i wysokości h = 3 jest nieskończenie wiele
12 mar 12:51
marianna: Nie wiem ze ich jest nieskończenie wiele, ale jaki promień bedzie tego najwiekszego
12 mar 12:59
marianna: Może akurat w trójkącie równoramiennym tak bedzie ale tego nie wiem
12 mar 13:03
Janek191:
Musisz to wykazać
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
b + c jest ( ? ) najmniejsze dla Δ równoramiennego.
12 mar 13:12
marianna: A jak to pokazać, w tym problem
12 mar 13:15
Janek191:
Właśnie
12 mar 13:16
marianna: ale nie wiem czy na pewno w tym trójkacie ten promien bedzie najwiekszy
12 mar 13:19
Janek191:
Dla Δ równoramiennego mamy b = c = 5, więc b + c = 10
Dla Δ prostokątnego mamy
b2 = 82 + h2 = 64 + 9 = 73
b ≈ 8,5
b + c ≈ 8,5 + 3 = 11,5 > 10
Dla Δ rozwartokątnego suma b + c jest jeszcze większa.
12 mar 13:24
marianna: Czy takie rozwiązanie wystarczy?
12 mar 13:29
Janek191:
Tego to nie wiem. Jaki to poziom ?
12 mar 13:36
marianna: liceum, rozszerzenie
12 mar 13:36
Janek191:
Planimetria, czy geometria analityczna ?
12 mar 13:47
Janek191:
![rysunek](rys/120727.png)
A = ( − 4, 0) B = ( 4 , 0)
C = ( x, 3)
b
2 = ( x − (−4))
2 + 3
2 = x
2 + 8 x + 16 + 9 = x
2 + 8 x + 25
c
2 = ( 4 − x)
2 + 9 = 16 − 8 x + x
2 + 9 = x
2 − 8 x + 25
b + c =
√x2 + 8 x + 25 +
√x2 − 8 x + 25
( b + c)(x) = f(x) =
√x2 + 8 x + 25 +
√x2 − 8 x + 25
Szukamy minimum tej funkcji:
| 2 x + 8 | | 2 x − 8 | |
f '(x) = |
| + |
| |
| 2√x2 + 8 x + 25 | | 2√x2 − 8 x + 25 | |
12 mar 13:59