Czy dobrze rozwiązałem zadanie?
GIGANT: sin2x * tgx = 1
sin2x * tgx = 1 / : tgx
2sinxcosx = ctgx
| | cosx | |
2sinxcosx = |
| / * sinx |
| | sinx | |
2sin
2xcosx = cosx
2sin
2xcosx − cosx = 0
cosx( 2sin
x − 1 ) = 0
cosx = 0 v 2sin
x − 1 = 0
Itd...
12 mar 12:53
GIGANT: poprawiam dwie ostatnie linie:
cosx( 2sin2x − 1 ) = 0
cosx = 0 v 2sin2x − 1 = 0
12 mar 12:54
Jerzy:
na jakiej podstawie podzieliłeś/aś przez tgx ?
12 mar 12:55
Jerzy:
| | sinx | |
⇔ 2sinxcosx* |
| = 1 ⇔ 2sin2x = 1 ⇔ (√2sinx + 1)(√2sinx −1) = 0 |
| | cosx | |
12 mar 12:58
5-latek : I na początku zalozenie co do tangensa poszlo sobie w las
12 mar 14:15
Jerzy:
Nie podstaw , aby zakładać: tgx ≠ 0
12 mar 14:16
5-latek : Zawzse jak widze tg(x) czy ctg(x) zapoala mi się czewrona lampka w glowie
12 mar 14:22
Jerzy:
wtedy masz pewność ,że cosx ≠ 0 lub sinx ≠ 0
12 mar 14:23
5-latek : Jerzy
Nie mogę się co zabrać do tych równan . Nie mam teraz Powera aby skonczyc te wszystkie wzory
redukcyjne i inne
12 mar 14:26
Jerzy:
jeśli w równaniu występuje tgx , a chcesz podzielić przez cosx , to możesz
12 mar 14:27
5-latek : dzięki
12 mar 14:30