1 | ||
V = | * x2 * H | |
3 |
x√2 | ||
H2 + ( | )2 = a2 | |
2 |
x2 | ||
a2 = H2 + | ===>>> x2 = 2a2 − 2H2 | |
2 |
1 | ||
V= | * (2a2 − 2H2) * H | |
3 |
2 | 2 | |||
V(a,H) = | a2H − | H3 | ||
3 | 3 |
∂V | 4 | ||
= | aH | ||
∂a | 3 |
∂V | 2 | ||
= | a2 − 2H2 | ||
∂H | 3 |
4 | ||
{ | aH = 0 ==>>> aH = 0 −−−>> a= 0 lub H = 0 | |
3 |
2 | ||
{ | a2 − 2H2 = 0 ===>a2 − 3H2 = 0 | |
3 |
∂2V | 4 | ||
= | H | ||
∂a2 | 3 |
∂2V | 4 | ||
= | a | ||
∂a∂H | 3 |
∂2V | 4 | ||
= | a | ||
∂H∂a | 3 |
∂2V | |
= − 4 H | |
∂H2 |
a√2 | ||
a2=H2+( | )2 | |
2 |
x2 | ||
H2=a2− | /*2 | |
2 |
1 | ||
V= | *x2*H | |
3 |
1 | ||
V(H)= | *(2a2−2H2)*H | |
3 |
2 | ||
V(H)= | *(a2*H−H3) | |
3 |
2 | ||
V'(H)= | *(a2−3H2) | |
3 |
a2 | ||
H2= | ||
3 |
a | ||
H= | ||
√3 |
a2 | ||
x2=2a2−2* | ||
3 |
4 | ||
x2= | a2 | |
3 |
8 | ||
|AC|2=x2+x2=2x2= | a2 | |
3 |
8 | ||
|AC|2=a2+a2−2*a2*cosα⇔ | a2=2a2−2a2*cosα /:a2 | |
3 |
8 | |
=2−2cosα | |
3 |
8 | |
−2=−2cosα | |
3 |
2 | |
=−2cosα | |
3 |
1 | ||
cosα=− | ⇔α∊(90,180) | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |