matematykaszkolna.pl
Informatyka tablice Karamba: Zadanie : Napisz program, który wypełni tablicę dwuwymiarową mającą 5 wierszy i 10 kolumn liczbami od 1 do 50, tak aby liczby te wypełniały kolejno wszystkie kolumny od góry do dołu. Kod: #include <iostream> #include <cstdio> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <iomanip> using namespace std; void losowanie(int n, int tab[n][n]) { for(int i=0;i<n;i++) { for(int j=0;j<n;j++) { tab[i][j]=1+rand()%9; cout<<setw(3)<<tab[i][j]; } cout<<endl; } } int main() { srand(time(NULL)); int n; cout<<"Podaj rozmiar tablicy kwadratowej"; cin>>n; cout<<"\n"; int tab1[n][n]; cout<<"Wylosowana tablica wyglada nastepujaco"; losowanie(n, tab1); getchar(); return 0; }
14 mar 18:51
Karamba: Wiem, że to forum matematyczne , i bardzo przepraszam, jednak potrzebuje pilnie pomocy , a wiem, że dużo z was tez się uczyła informatyki i może mi pomoże, bo zadnie nie jest trudnie , i mozna by zrobic je w samym mainie , jednak ja chce rozwiązaćswój przsoblem z przekazywaniem wartości. Wyskakuje mi błąd, że n i tab nie sązdeklarowanie w " losowanie"
14 mar 18:53