Informatyka tablice
Karamba: Zadanie : Napisz program, który wypełni tablicę dwuwymiarową mającą 5 wierszy i 10 kolumn
liczbami
od 1 do 50, tak aby liczby te wypełniały kolejno wszystkie kolumny od góry do dołu.
Kod:
#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <iomanip>
using namespace std;
void losowanie(int n, int tab[n][n])
{
for(int i=0;i<n;i++)
{
for(int j=0;j<n;j++)
{
tab[i][j]=1+rand()%9;
cout<<setw(3)<<tab[i][j];
}
cout<<endl;
}
}
int main()
{
srand(time(NULL));
int n;
cout<<"Podaj rozmiar tablicy kwadratowej";
cin>>n;
cout<<"\n";
int tab1[n][n];
cout<<"Wylosowana tablica wyglada nastepujaco";
losowanie(n, tab1);
getchar();
return 0;
}
14 mar 18:51
Karamba: Wiem, że to forum matematyczne , i bardzo przepraszam, jednak potrzebuje pilnie pomocy , a
wiem, że dużo z was tez się uczyła informatyki i może mi pomoże, bo zadnie nie jest trudnie ,
i mozna by zrobic je w samym mainie , jednak ja chce rozwiązaćswój przsoblem z przekazywaniem
wartości. Wyskakuje mi błąd, że n i tab nie sązdeklarowanie w " losowanie"
14 mar 18:53