dd
pies: zadanko Wyraz pierwszy i trzeci rosnącego ciągu arytmetycznego są odpowiednio pierwszym i
trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. Ich wspólny pierwszy wyraz jest równy 5, a drugi wyraz
ciągu arytmetycznego jest o 10 większy od drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te
ciągi.
no juz wyliczylem o tak patrzajcie:
5 a
2+10 1
3
5 a
2 a
3
uklad.rownan:
+5a32=a
2+10 ⇒a
3=2a
2+15
dalej:
a
22−10a
2−75=0
i wyszlo mi a
1=−5 a
2=15
to teraz sa 2 przypadki ....bo ciag jest rosnacy ale to chyba nic nie zmienia ..i pewnie mam
zle co ?