trygonometria
Paweł: Witam, mam takie dość dziwne pytanie, jeśli mamy takie dodawanie (sin6x + cos6x) i chce to
rozpisać:
(sin6x + cos6x) = (sin2x + cos2x)3 to to co jest w nawiasie równa się 1 czyli będzie 13
czy musze to normalnie rozpisać ze wzoru i odjąć ''to wszystko'' żeby otrzymać (sin6x +
cos6x) ?
14 mar 20:55
5-latek : Nie ten wzor
sin6x= (sin2x)3
cos6x= (cos2x)3
Teraz wzor a3+b3
14 mar 20:58
Mila:
Nie.
(sin6x + cos6x) ≠(sin2x + cos2x)3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(sin2x)3+(cos2)3= (sin2x+cos2x)*(sin4x−sin2x*cos2+cos4x)=
=1*[(sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x−sin2x*cos2x]=1−3sin2x*cos2x
14 mar 21:01
Paweł: Chodziło mi o to:
(sin6x + cos6x) = (sin2x + cos2x)3 − 3sin4xcos2x − 3sin2xcos4x
14 mar 21:05
5-latek : Milu
Ciezko się piszse teraz
14 mar 21:06
Paweł: PS. U was też forum tak straszliwie wolno działa ?
14 mar 21:06
Metis: Tak
14 mar 21:07
Paweł: to co napisałem o 21:05 jest poprawne ?
14 mar 21:13
Mila:
21:05 dobrze
1− 3sin4xcos2x − 3sin2xcos4x=
=1−3sin2x*cos2x*(sin2x+cos2x)=1−3sin2x*cos2x
czyli to samo co u mnie 21:01
14 mar 21:16
Paweł: Dziękuje za pomoc !
14 mar 21:38
Mila:
14 mar 22:01