Ciągi
Marcinek: Skończony ciąg arytmetyczny (An) określony jest wzorem An=2n+3, wzięto
kilka końcowych wyrazów tego ciągu. ich suma jest równa 145 a suma
najmniejszego i największego z wziętych wyrazów równa jest 58. Z ilu
wyrazów składa się ciąg An?
a1 = 5
r=2
a1 + an = 58 ⇒ 5 + 2n +3 = 58 ⇒2n =50 ⇒ n = 25 ( tylko co mi to daje ? )
nie wiem jak mam zapisać "kilka końcowych wyrazów tego ciągu"
pomoże ktoś ?
14 mar 21:37
Qape: 1. pierwszy wyraz ciągu : a
1 to nie pierwszy z wziętych kilku ostatnich
a
1'+a
n = 58
liczysz n' ... czyli liczbę tych kilku wyrazów.
pierwszy z nich to a
1+a
n = a
1 + a
1 +(n−1)r = 58 znasz r więc obliczasz wartość
pierwszego z wziętych końcowych wyrazów
lepiej jakoś inaczej oznaczyć te "n" coby się nie pogubić

jak już masz liczbę końcowych wyrazów, znasz pierwszy z nich, znasz a
1 to dasz radę
14 mar 22:15
Marcinek: Pogubiłem się. Mam równanie
a
n + a
m = 58
(a
n + a
m)/ 2 *n = 145 ⇒....⇒ n = 25

?
Nie rozumiem tego
14 mar 22:24
Marcinek: sorki za tego groźnego emota nie miałem tego na celu "; / "
14 mar 22:26
Marcinek: to nie jest tak , że tą sumę 145
nie powinna być zapisana w takie formie , żę
(an + am)/ 2 *(n−m) = 145 ( bo jednak to nie wszystkie wyrazy ) ⇒
(an + am)/ 2 *(n−m) = 145
an + am = 58
układ równań ?
14 mar 22:29
Qape: znasz odpowiedź?
więc wzięto 5 ostatnich wyrazów, policzmy pierwszy z nich użyję a
1, ale nie pierwotnego
ciągu,
a
1 + a
1 +4r =58 a
1 +2r =29 a
1 = 25 więc pierwszy z wziętych wyrazów ma wartość 25
przejdźmy do podstawowego ciągu, a
1 = 5 a nasz wyraz to 25
a
1 = 5, a
n = 25 a
n = a
1 + (n−1)r 20 = (n−1)r n−1 = 10 n= 11
pierwszy z kilku ostatnich czyli 25 okazuje się być 11−stym wyrazem ciągu a
n = 2n+3
| | 25+an | |
policzmy ostatni korzystając z wcześniejszych wyliczeń 145= |
| *n |
| | 2 | |
| | 25+an | |
29= |
| an= 58−25 an=33 33=a1 +(n−1)r |
| | 2 | |
33=5+2n=2 2n=30
14 mar 23:00
Qape: gdybyśmy od początku mieli je ładnie nazwane to by się tak nie mieszały,
14 mar 23:01
Marcinek: Z piętnastu wyrazów ( wzięto pięć wyrazów )
14 mar 23:05
Qape: zgadza się?
14 mar 23:08
Marcinek: Z tego co piszesz to tak , najwyżej że głupi jestem. Byłem blisko xD
14 mar 23:13