Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Santiam: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie logm (x2−4x+4)=2 ma dwa rożne
dodatnie rozwiązania.
14 mar 15:36
Metis: m≠1 i m>0 i x
2−4x+4>0
np.
log
m(x
2−4x+4)=2log
mm
log
m(x
2−4x+4)=log
m2
x
2−4x+4=m
2
I graficznie
14 mar 15:42
Metis: II linijka ...=logmm2
14 mar 15:42
Jerzy:
Założenia
potem...⇔(x−2)2 = m2 .... i zrób szkic , kiedy prosta y = m2 przecina parabolę
dla dwóch dodatnich x
14 mar 15:44
Metis: J widzisz może jakieś inne rozwiązanie ?
14 mar 15:45
Jerzy:
(x−2)2 − m2 = 0 .... i dwa dodatnie pierwiastki
14 mar 15:49
Santiam: Dziękuję
14 mar 16:36