Rownanie logarytmiczne
Dexter: Logarytmy
2log(2−x) −log(x) = log(x−5)
Dziedzina wyszla mi (0;2).
Dochidze do postaci 2*log((2−x)/x)=log(x−5)
I nie wiem co dalej
12 mar 14:32
5-latek : 2log(2−x)= log(2−x)
2
wzor nlog
ab= log
ab
n
wiec dalej rozwalaj Ty
12 mar 14:34
prosta:
2log(2−x)=log(x−5)+log(x)
log(2−x)2=log(x−5)x
(2−x)2=x(x−5)
12 mar 14:34
Jerzy:
Dziedzina jest zbiorem pustym
12 mar 14:35
prosta:
najpierw potęga....potem dzielenie przez x ....post:14.32
12 mar 14:36
prosta: słusznie Jerzy
12 mar 14:36