Równanie
xblue: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x
2 − x + m = 0 ma dwa
rozwiązania rzeczywiste x1, x2 spełniające warunek (x
12 −x
22)(x
13−x
23) < 637
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozpisałam ten warunek i poprawić ewentualne błędy?
(x
1 − x
2)(x
1+ x
2)(x
1 − x
2)(x
12 + x
1x
2 + x
22) =
= (x
1 − x
2)
2(x
1 + x
2)[(x
1 +x
2)
2 − x
1x
2] =
=[(x
1+x
2) − 4x
1x
2]
2(x
1 + x
2)[(x
1 + x
2)
2 − x
1x
2] =
x
1 +x
2 = 1
x
1x
2 = m
(1−4m)
2 *1*(1−m) < 637
Z góry dziękuję