Niech A,B ⊂ Ω
Viri: Niech A,B ⊂ Ω, 0 < P(A) < 1. Wykaż, że jeśli P(B|A) = P(B|A'), to P(A)*P(B) = P(A∩B).
12 mar 16:31
Eta:
Jeśli P(B|A)=P(B|A
') to P(A)*P(B)=P(A∩B)
Dowód
P(A
')=1−P(A) i P(B∩A
')= P(B)−P(A∩B)
| | P(A∩B) | | P(B∩A') | |
P(B|A)=P(B|A') ⇔ |
| = |
| |
| | P(A) | | P(A') | |
| | P(A∩B) | | P(B)−P(A∩B) | |
to |
| = |
| ⇔ ...... ⇔ P(A)*P(B)= P(A∩B) |
| | P(A) | | 1−P(A) | |
c.n.w
12 mar 22:56
Janusz:
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
| | P(B∩A') | | P(B−B∩A) | | P(B−B∩A) | |
P(B|A') = |
| = |
| = |
| = |
| | P(A') | | P(Ω − A) | | P(Ω) −P( A) | |
| P(B∩A) | | P(B)−P(B∩A) | |
| = |
| |
| P(A) | | 1−P(A) | |
P(B∩A)− P(A)P(B∩A) = P(A)P(B) −P(A)P(B∩A).
P(B∩A)= P(A∩B)= P(A)P(B).
c.b.d.o.
12 mar 22:59
majka: proszę o dokładne rozwiązanie
z talii 52 kart losujemy 3 karty.Oblicz prawdopodobieństwo,że wylosowano przynajmniej 1 osemkę
12 mar 23:23
PW: Nie powielamy już raz zadanych pytań.
Obowiązuje zasada: każde zadanie to osobny post (i odwrotnie).
12 mar 23:27