sterometria
mateusz: Proszę o pomoc
na powierzchni kuli o promieniu 7cm znajdują się dwa przystające okręgi, przecinające się w
dwóch punktach a ich płaszczyzny są prostopadłe.Odległość między wspólnymi punktami jest równa
2 cm .
Wyznacz promień tych okręgów
14 mar 21:44
mateusz: pomocy
14 mar 22:32
Mila:

R=7
|AB|=2
|AC|=1
|SC|=|CD|, |SP|=r
W ΔSCA:
r
2=x
2+1
2
x
2=r
2−1
W ΔOSP:
r
2+x
2=R
2
r
2+r
2−1=7
2
2r
2=50
r
2=25
r=5
====
14 mar 22:38
mateusz: Mila
Baaaaaaaaaaaaaaardzo Diękuję
nie mogłem sobie tego wyobrazić robiłem okręgi styczne do kuli
PRZYJEMNYCH SNÓW
POZDRAWIAM
DZIĘKI
14 mar 22:46
Mila:

Dobranoc
14 mar 22:49