zada
7: Rozwiąż równanie :
sin
2x+sin
3x+...=1+sinx
wyznaczam q=sinx
podstawiam z lewą stronę jako sumę szeregu :
| | 1−sinnx | |
S=sinx |
| i co z dalej ? Jak mogę coś z tego wyliczyć ? |
| | 1−sinx | |
14 mar 19:44
Metis: Utożsam lewa stronę równania z sumą szeregu geometrycznego:
14 mar 19:46
Metis: q∊(−1,1)
14 mar 19:48
7: I teraz :
| sin2x | |
| =1+sinx //// *(1−sinx) dziedzinę wcześniej wyrzuciłem i wyszło mi |
| 1−sinx | |
x≠
π2+2kπ
sin
2x=1−sin
2x
2sin
2x=1
sin
2x=
12
1)sinx=
√22 lub 2)sinx=−
√22
1)
x=
π4+2kπ
lub
x=
3π4+2kπ
2)
x=−
π4+2kπ
lub
x=−
3π4+2kπ
gdzie k∊C
zgadza się ?
14 mar 19:56
7:
14 mar 21:24