#workout 18
PrzyszlyMakler: Należy zbudować walec o polu całkowitym 54dm
2 tak, aby jego objętość była największa.
Zrobiłem, że:
I wyszedl mi wzor na obwod:
f(r)=π27dm
2r − π
2r
3
Jeżeli to dobrze, to nie wiem co dalej, a jeżeli to źle.. to nie wiem jak to zrobić i oferuję
dozgonną wdzięczność (i

) za pomoc!
14 mar 20:11
Eta:
V(r)=−π2r3+27πr
V'(r)= −3πr2+27π V'(r)=0 ⇒ ......... r=.....
.........................
rmax=......
Hmax= ...
14 mar 20:24
PrzyszlyMakler: Eto, a sprawdziłaś, czy mi zaufałaś?
14 mar 20:25
PrzyszlyMakler: I dlaczego przy wyznaczaniu pochodnej zgubiłaś π2 <−−− 2 Przecież chyba tylko od r
powinnismy liczyc pochodną.
14 mar 20:26
Eta:
A no "zjadłam
2
ma być −3π
2r
2+27π=0
H=.... masz ok

( sprawdzałam
14 mar 20:30
PrzyszlyMakler: π(−3πr + 27) = 0
I przybliżać to? Jak wyznaczyc ekstremum, ale hardkor.. :C
14 mar 20:38
Eta:
π>0 liczba można przez nią podzielić to równanie
| | 9 | |
zatem : 3πr2=27 ⇒ r2= |
| ⇒r=......... |
| | π | |
14 mar 20:44
PrzyszlyMakler: Eto, no więc jak dalej, skoro π jest niewymierne?
I chcę prosić jeszcze o pomoc z dwoma zadnaiami.
1. W trapezie równoramiennym podstawy są równe 10 i 16, a kąt rozwarty ma miarę 120. Oblicz
obwód trapezu.
2. Punkty E,L,K,A lezą na okręgu w podanej kolejności. Cięciwy EK i LA przecinają się w punkcie
M. Zatem:
A) LMK = 2 EMA
B) LMK = 2LAK
C) LEK = LKA
D) KEL=LAK
14 mar 21:57
Eta:

L(ABCD)=.............
To jest zadanie na poziomie gimnazjum
14 mar 22:07
PrzyszlyMakler: O MOJ BOZE. JESTEM JAKIS DZISIAJ...
14 mar 22:09
Eta:

Odp D)
14 mar 22:15
PrzyszlyMakler: Eta, proszę bądź moim egzaminatorem. Zadanie pochodzi z matury podstawowej na 2pkt.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wiadomo, że a>0 i |
| + a = 2 Wykaż,. że a2 + |
| = a + |
| |
| | a | | a2 | | a | |
Przekształcam równanie tożsamościowo:
Lewa strona tezy, jak i prawa są równe. (2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dostałbym za to dwa punkty?
14 mar 22:15
Eta:
| | 1 | |
Z założenia |
| +a=2 |2 ( bo obydwie strony dodatnie −−− trzeba to napisać |
| | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to a2+2+ |
| =2 ⇒ a2+ |
| =2 = |
| +a |
| | a2 | | a2 | | a | |
c.n.w
14 mar 22:20
Eta:
No ujdzie ... 2pkt

W zadaniach otwartych trzeba pisać jak najwięcej komentarzy ! ( to bardzo ważne
14 mar 22:23
PrzyszlyMakler: Ok. Dziękuję Ci najśliczniej za wszystko, ale prosiłbym o jeszcze dokończenie tamtego
| | 9 | |
optymalizacyjnego. No nie wiem co robić, jak trzeba coś dzielić na π. r2 = |
| .. |
| | π | |
14 mar 22:24
Eta:
Właśnie dzisiaj 14 marca liczba π( Ludolfina ) obchodzi imienny 3,14
14 mar 22:37
Eta:
| | 9 | |
A jak wyznaczysz r mając r2= |
| r=.... |
| | 5 | |
14 mar 22:39
PrzyszlyMakler: r = U{3π}{π) ?
14 mar 22:49
14 mar 22:50
14 mar 22:50
Eta:
No i o to chodzi

Ludolfina to piękna (jak kobieta)

liczba jak każda inna i nie należy jej się bać
14 mar 22:55
PrzyszlyMakler: Strach wynika z tego, że w mianowniku nie należy zostawiać liczby niewymiernej ; )
14 mar 23:23