rozwiaz rownanie
tytka: (x
2−3x)(x2−3x+2)+1=0
Jak się za to zabrac? Po wymnozeniu wychodza dziwne liczby
14 mar 20:10
tytka: (x
2−3x)(x
2−3x+2)+1=0 miało byc
14 mar 20:11
ICSP: (x2 − 3x) * ([x2 − 3x] + 2) + 1 = 0
(x2 − 3x)2 + 2 * 1 * (x2 − 3x) + 12 = 0
(x2 − 3x + 2)2 = 0
x = 1 v x = 2
14 mar 20:15
tytka: Dziękuję!
A jak to się stało w 3 linijce?
14 mar 20:30
tytka: Już rozumiem
14 mar 20:36
Adam: Jak 1 i 2 nie zerują tego wyrażenia
6 maj 15:53
Adam: Adam, bo miało być
(x2−3x+1)2=0
6 maj 16:11
Daniel: druga linijka rozwiązania ICSP: (x2−3x) to a we wzorze na (a−b)2, natomiast 1 to b w tym
wzorze
(x2−3x+1)2=0
liczymy deltę = 5
x1 = (3−√5)/2
x2 = (3+√5)/2
Oba pierwiastki są dwukrotne
13 sty 21:39
Mila:
(x2−3x)(x2−3x+2)+1=0
x2−3x=t
t*(t+2)+1=0
t2+2t+1=0
(t+1)2=0⇔
t+1=0
x2−3x+1=0
itd
13 sty 22:08