matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logartytmy
Pan:
Rozwiąż równanie
log
3
15
xlog
5
9+2x=
log
3
5
14 mar 16:38
Tadeusz:
log
5
9
x
+2x=log
5
15 log
5
9
x
+log
5
5
2x
=log
5
15
1
3
2x
*5
2x
=15 ⇒ 2x=1 ⇒ x=
2
14 mar 16:59