Równanie kwadratowe z parametrem m.
Azul: Mam problem z zadankiem, nie wiem czy jakąś jego część w ogóle zrobiłam poprawnie.
zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków
równania:
(m+2)x2+2mx+1=0
jest mniejsza od 8.
Odp to m ∊ (−4; −2) ∪ (−2; −1) ∪ (2; ∞)
Ja policzyłam z tego równania deltę, potem deltę m, później z wzorów Viete'a sumę odwrotności
pierwiastków i wyszło mi −1/2
i teraz nie wiem co zrobić.
14 mar 13:50
Jerzy:
Pokaż obliczenia to poprawimy
14 mar 13:52
Metis: Jeśli mowa o dwóch różnych pierwiastkach to m+2≠0 i Δ>0
Sprawdź co się dzieje gdy m+2=0.
Nie mogło Ci wyjść jedno rozwiązanie bo mamy nierówność.
"mniejsza od 8"
14 mar 13:54
Azul: Δ=(2m)2−4(m+2)*1=4m2−4m−8
Δm=16+128=144
√Δm=12
m1=−1
m2=2
m∊(−∞; −1) ∪ (2;∞)
później zaczęłam z wzorami Viete'a bo mi nic z tego nie wyszło
x1+x2=−b/a
x1*x2=c/a
1/x1+1/x2=x1+x2/x1*x2= −1/2
14 mar 13:57
Metis: A gdzie zapis ze ta suma jest mniejsza od 8 ?
14 mar 14:01
Jerzy:
1/x12 + 1/x22 = ?
14 mar 14:02
Azul: o zapomniałam 1/x1+1/x2<8
gdy wzięłam 1/x12+1/x22 wyszło mi 1/4
14 mar 14:11
Jerzy:
Tam nie ma być kwadratów...żle spojrzałem na treść
14 mar 14:15
Azul: skreśliłam Δ
m
i z sumy odwrotności dwóch różnych pierwiastków
−2m<8
m>−4
jakiś pomysł co teraz?
14 mar 15:02
Metis: Skąd wziął Ci się ten iloczyn?
Sprowadz do wspólnego mianownika
x1x2 − mianownik wzory Viete'a na iloczyn pierwiastków
licznik x1+x2 na sumę pierwiastków
Oblicz delte i podany przeze mnie warunek.
14 mar 15:07
Jerzy:
m > − 4 , to dobry warunek
14 mar 15:08
Azul: iloczyn mi się wziął stąd
a
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
to po podstawieniu do |
| + |
| = |
| wyjdzie ułamek na ułamek więc |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
wyszedł mi iloczyn
14 mar 15:14
Jerzy:
W drugiej linijce od razu skracasz przez m+2
14 mar 15:15
Azul: o rzeczywiście
14 mar 15:17