ciągi :(
xyz : Ciągiem arytmetycznym o różnicy 4 jest ciąg:
A. an =2n+4
B. an =3n+1
C. an =4n+3
D. an =n+4
Prawidłową odpowiedzią jest C, tylko proszę pomóżcie mi i podpowiedzcie dlaczego, tylko nie
robiąc tego metoda postawiania kolejnych liczb i wyliczenia r, bo właśnie tak zrobiłam ale nie
tak podobno trzeba to wykazać. Proszę pomóżcie
14 mar 15:48
Metis: an+1−an=r
14 mar 15:49
xyz : Tylko jak wyznaczyć an+1 ? Bo an mam
14 mar 15:59
Metis: A. an+1=2(n+1)+4...
14 mar 16:02
Metis: 5x5 to wariacje bez zwracania.
14 mar 16:05
Metis: Nie tu
14 mar 16:05
xyz : Wariacje opanowałam, najgorzej idzie z ciągami
14 mar 16:07
xyz : A i dziękuję, widać że poniedziałek nawet tak banalnej sprawy nie zauważyłam
14 mar 16:09