Wartość bezwzględna - dziedzina
Help_me: Jaka będzie dziedzina?
|x2 − 6| > 6x + 6
x > −1 ?
2.
Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą równanie
|x2 − 1410| > |x2 − 606|
12 mar 18:34
Kacper:
W pierwszym dziedzina to R.
12 mar 18:35
Help_me: A mógłbym wiedzieć dlaczego?
12 mar 18:35
Janek191:
1.
D = ℛ
12 mar 18:36
Kacper:
Mogę do danej nierówności wstawić za "x" dowolną liczbę rzeczywistą, a to czy dana nierówność
będzie prawdziwa czy nie to inna "bajka".a
12 mar 18:37
Help_me: Ok, a jeśli by było
|x2 − 6| = 6x + 6
to dziedzina też = R ?
12 mar 18:39
Help_me: jeszcze jedno −
Na ile sposobów mozna umieścić 6 ponumerowanych kul w czterech szufladach tak, aby w ˙
jednej z szuflad były dokładnie 4 kule?
czy dobrze kombinuję, że
w pierwszej szufladzie umieszczamy kule na 6 po 4 sposobów
następnie wybieramy 5 kulę na 3 po 1 sposobów i kolejną na 3 po 1, ale jako że te 4 kule możemy
umieścić na 4 osoby to:
wynik = 6 po 4 *32 * 4 ?
12 mar 18:45
Kacper:
Dlaczego w pierwszej szufladzie umieszczasz 4 kule?
Nie ma tego w treści zadania
12 mar 18:53
Help_me: Czyli rozumiem, że odp. będzie bez czwórki?
12 mar 18:54
Help_me: Wracając do tematu znalazłem w internecie taki oto przykład
|x2 −6x| >> 2x
i w rozwiązaniu zakładamy, że x >> 0, czemu tutaj nie ?
12 mar 18:56
Help_me: |x
2 −6x| << 2x
przepraszam tak to będzie wyglądać
12 mar 18:56
12 mar 23:27
Mila:
|x2 − 6| ≥ 6x + 6 nie dajemy założenia dla prawej strony, bo jeśli będzie ujemna, to
lewa strona będzie większa od ujemnej
Dla nierówności:
|x2 −6x| ≤ 2x
x≥0, bo wartość bezwzględna nie może być mniejsza od ujemnej liczby.
12 mar 23:30