trzy podobne trójkąty, nie wiadomo jakie
NickName:

Jest trójkąt ABC. A w nim jak widać dwa trójkąty i jeden równoległobok. Ten najmniejszy na dole
po lewo to trójkąt ADE jego pole = 3
trójkąt CEF ma pole 12 jego podstawą jest jedna z podstaw równoległoboku BDEF.
Trzeba obliczyć pole całej figury czyli trójkąta ABC. Te trójkąty są podobne z (cechy kkk)
a k=1/4
W jaki sposób wykonać te obliczenia ?
12 mar 10:34
Janek191:
P = 3* 42 = 48
12 mar 10:42
NickName: Janek − źle. Możliwe odopowedzi to 27,36,24
12 mar 10:45
Janek191:
Skala k dotyczy trójkątów najmniejszego i średniego, czy najmniejszego i największego ?
12 mar 10:45
NickName: najmniejszego i średniego
12 mar 10:48
Janek191:
Mały i średni
k = 2
====
x + 2 x = 3 x
więc szukane pole
P = 3*(k
1)
2 = 3*9 = 27
==================
12 mar 10:51