urna z kulami
app: W urnie znajduje się 18 kul czarnych i 12 białych. Losujemy 3 kule pojedynczo za każdym razem
zwracając wylosowaną. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
a) wszystkie trzy kule są czarne;
b) otrzymano dokładnie dwie kule czarne.
a) 18/30 * 18/30 * 18/30
b) Rozumiem, że powinno to być coś w stylu 18/30 * 18/30 * (100% prawd., że wylosowalismy kulę
białą).
Pytanie, czy wynikiem będzie 18/30 * 18/30 * 12/30?
12 mar 00:08
kochanus_niepospolitus:
| | 12*18*18 | |
b) prawie ... wynikiem będzie 3* |
| ... ponieważ 'kolejność' wylosowanych kul |
| | 30 | |
jest istotna ... a co za tym idzie −−− biała kula może być wylosowana jako pierwsza, druga
bądź trzecia
12 mar 03:25
Janek191:
b) ?

P( A) > 1 ?
12 mar 10:20
matemaks: Dlaczego kolejność wylosowania kul jest istotna, skoro nie ma mowy o tym w treści zadania?
Nie powinno być po prostu 18/30 * 18/30 * 12/30?
12 mar 18:22
matemaks: up
12 mar 20:22
matemaks:
12 mar 22:15
Mila:

Na drzewku masz przebieg doświadczenia losowego
a)
A− wylosowano 3 kule czarne
| | 18 | | 18 | | 18 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| |
| | 30 | | 30 | | 30 | |
b)
B− wylosowano dokładnie dwie kule czarne.
| | 12 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 12 | |
P(B)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
| | 18 | | 18 | | 12 | |
=3* |
| * |
| * |
| =.. |
| | 30 | | 30 | | 30 | |
12 mar 23:03
majka: proszę o szczegółowe rozwiązanie
w urnie msamy 12 kul czerwonych i 4 białych.Losujemy 2 kule bez zwracania.Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul różnych kolorów
12 mar 23:21
Mila:

12+4=16 − liczba kul w urnie.
A −wylosowano 2 kule w różnych kolorach
| | 12 | | 4 | | 4 | | 12 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 16 | | 15 | | 16 | | 15 | | 5 | | 5 | | 5 | |
13 mar 00:05
majka: stokrotne dzieki
13 mar 00:59