dfs
pies: Które wyrazy ciągu an są ujemne
an=4sin(n*π2)
sin(n* π2)<0
co dalej
12 mar 16:07
pies: ?
12 mar 16:37
5-latek : Ja wypisalbym sobie kilka wyrazow pocztkowych tego ciągu i może cos się zauważy
12 mar 17:27
5-latek : prosta 
A Ty co proponujesz w tym zadaniu ?
12 mar 22:10
pies: a ja to jestem glupi 00
12 mar 22:25
5-latek : To znaczy co wywnioskowales z tego rozpisania ?
12 mar 22:36
pies: to znaczy ze nie robilem bo gralem

ale dziekie za pomoc dobranoc
12 mar 22:38
Janek191:
| | π | |
n = 1 to sin (1* |
| ) = 1 |
| | 2 | |
| | π | |
n = 2 to sin ( 2* |
| ) = sin π = 0 |
| | 2 | |
| | π | |
n = 3 to sin ( 3* |
| ) = − 1 |
| | 2 | |
n = 4 to sin ( 2π ) = 0
| | π | |
n = 5 to sin ( 5* |
| ) = 1 |
| | 2 | |
| | π | |
n = 6 to sin ( 6* |
| ) = sin (3π) = 0 |
| | 2 | |
| | π | |
n = 7 to sin ( 7( |
| ) = − 1 |
| | 2 | |
itd.
| | π | |
Dla n = 4 k + 3 , gdzie k − dowolna liczba całkowita, sin ( n* |
| ) = − 1 < 0 |
| | 2 | |
13 mar 08:11
5-latek : Witaj

Czyli dobrego miałem pomysla
13 mar 09:52
pies: wykaz ze dla dowolnego ciagu arytmetycznego zachodzi rownosc Sn+3−Sn=3(Sn+2−S{n+1})t
umie ktos ? mam podstawic w miejsce n n+3 ? czy to 3 jest poza wzorem na sn
13 mar 13:30
ZKS:
Sn + 3 − Sn = an + 1 + an + 2 + an + 3
Sn + 2 − Sn + 1 = an + 2
an + 1 + an + 2 + an + 3 = 3an + 2
an + 1 + an + 3 = 2an + 2
13 mar 13:34
pies: nie rozumiem
13 mar 13:37
Jerzy:
Sn + an+1 + an+2 + an+3 = Sn+3
13 mar 13:45
13 mar 14:01
pies: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 jest rowna 20 oblicz
najmniejsza wartosc funkcji f(x)=x2−m2x+3m−1 wiedzac ze f(a1)=f(a10)
13 mar 14:26
Janek191:
S
10 = 0,5*(a
1 + a
10)*10 = 20
a
1 + a
10 = 4
f(a
1) = f(a
10)
więc
q = f
min = f(2) = 4 − 2 m
2 + 5
13 mar 14:45
pies: dlaczego S10=0,5*(a1 + a10)*10 = 20
14 mar 17:28
pies: acha wiem juz aaa dlaczego polowa miedzy a1 a a10 jest wierzcholkiem?
14 mar 17:31
Janek191:
Bo f(a1) = f(a10)
14 mar 18:24
pies: spoko to jest jasne tylko ze ja pytam dlaczego w polowie akurat tyych...acha bo to f
kwadratowa? i ma 2 miejsca zerowe ?....ale wiesz co no i co wyszlo ci m2.... a ma byc liczba
14 mar 18:35