zbior funkcji
123: | | 3x+4 | |
Wyznacz zbior funkcji f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
14 mar 12:03
piotr1973:
funkcja f(x) ciągla w R
| | 3 x+4 | |
max |
| = 9/2 w x = 1/3 |
| | x2+1 | |
| | 3 x+4 | |
min |
| = −1/2 w x = −3 |
| | x2+1 | |
| | 1 | |
zbiór wartości: <−3; |
| > |
| | 3 | |
14 mar 12:22
123: mi wyszło tak samo, a w odpowiedzi jest <−0,5 , 4,5> i tak się zastawiam dlaczego, ale może
błąd książki. dzięki
14 mar 12:24
kochanus_niepospolitus:
ZBIÓR WARTOŚCI to przecież jest przedział jaki przyjmuje funkcja (czyli wartości y'kreków), a
nie wartości 'x' dla których funkcja ta ... w sumie to nie wiem co niby ma robić
14 mar 12:35
123: tak, ale podstawiając −3 i 1/3 do funkcji otrzymujesz 1 23 i 2,7, więc już domyślnie
napisałem, że mi wyszło tak samo jak koledze wyżej
14 mar 12:39
Jerzy:
Ciekawe ... a ile wynosi f(0) ?
14 mar 12:49
Jerzy:
I może policz jeszcze f(−4/3)
14 mar 12:50
piotr1973: zbiór wartości ma być oczywiście:
<−1/2;9/2>
14 mar 13:13
123: wszystko się zgadza, źle podstawiłem na początku. dzięki
14 mar 14:37