matematykaszkolna.pl
Funkcja Kwadratowa. Pirat: Proszę o sprawdzenie poprawności poniższych założeń emotka Dla jakich wartości parametru "m": Jeden pierwiastek równania x2 − (m+1)x +1,2m = 0 jest równy sinusowi, a drugi cosinusowi tego samego kąta ostrego? Δ>0 x1=sinx x2=cosx => x12+x22=1 Trójmian: f(x) = (m−1)x2 + 2mx + 3m−2 jest kwadratem pewnego dwumianu? Δ=0 m−1≠0 Nierówność : (m+1)x2 −2(m−1)x + 3m−3 < 0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą? Δ<0 m+1<0 Różne rozwiązania równania: −x2 + x + m−4 = 0 spełniają warunek: |x1| + |x2| > 1? Δ>0 |x1| + |x2| > 1 Dla których kwadrat różnicy miejsc zerowych równania: 0,5x2 + (p+1)x +2 = 0 jest mniejszy od 84? Δ>0 (x1−x2)2<84
12 mar 18:13
piotr: ad1 x1*x2>0, x1+x2>0
12 mar 18:31
PW: Dla jakich wartości parametru "m": Jeden pierwiastek równania x2 − (m+1)x +1,2m = 0 jest równy sinusowi, a drugi cosinusowi tego samego kąta ostrego? To co za chwilę piszesz, to nie są żadne założenia, lecz rozwiązanie (w sensie "tok myślenia zmierzający do uzyskania odpowiedzi").
 2 
Δ>0 − zgadzam się; dyskusyjny przypadek x1 = x2 =

nie ma miejsca, gdyż równanie
 2 
musiałoby mieć postać
 2 
(x−

)2 = 0
 2 
 1 
x22x +

= 0,
 2 
co jest niemożliwe (współczynnik przy x jest niewymierny, a wyraz wolny wymierny, co nie może mieć miejsca w badanym równaniu). x1=sinx x2=cosx => x12+x22=1; brak spójnika "i" między pierwszymi dwiema równościami powoduje, że tok rozumowania jest niejasny, nie wolno zapisywać myśli tak niedbale. Trudno ocenić czy to już wystarczy i czy naprawdę dojdziesz do poprawnej odpowiedzi. Moje doświadczenie podpowiada, że nie. Jeżeli przedstawisz całe rozumowanie, to pokażę gdzie jest błąd logiczny.
12 mar 18:41
Pirat: Coś się popsuło i nie było mnie słychać... Nie mam czasu więc piszę szybko sinx2+cosx2=1 z własności 1 trygonometrycznej sinx i cosx tego samego kąta nie mogą być równe więc odrzuciłem Δ=0 bo skoro x1=sinx a x2=cosx to x12+x22=1 więc licząc dla tego "rozumowania doprowadzającego do uzyskania odpowiedzi" powinienem uzyskać wynik to był mój tok rozumowania...<3
12 mar 20:11
PW: Ale pokaż dalej, rzucanie haseł nic nie daje, chciałbym zobaczyć całe rozwiązanie, aż po odpowiedź. Mogą być, mogą − dlatego pisałem o wątpliwym przypadku (wątpliwym dlatego, że mówią o dwóch pierwiastkach i niektórzy twierdzą, że mogą być dwa jednakowe)
 2 
sin45° =

= cos45°
 2 
12 mar 22:48