Funkcja Kwadratowa.
Pirat: Proszę o sprawdzenie poprawności poniższych założeń

Dla jakich wartości parametru "m":
Jeden pierwiastek równania x
2 − (m+1)x +1,2m = 0 jest równy sinusowi, a drugi cosinusowi
tego samego kąta ostrego?
Δ>0
x1=sinx x2=cosx => x1
2+x2
2=1
Trójmian: f(x) = (m−1)x
2 + 2mx + 3m−2 jest kwadratem pewnego dwumianu?
Δ=0
m−1≠0
Nierówność : (m+1)x
2 −2(m−1)x + 3m−3 < 0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą?
Δ<0
m+1<0
Różne rozwiązania równania: −x
2 + x + m−4 = 0 spełniają warunek: |x1| + |x2| > 1?
Δ>0
|x1| + |x2| > 1
Dla których kwadrat różnicy miejsc zerowych równania: 0,5x
2 + (p+1)x +2 = 0 jest mniejszy
od 84?
Δ>0
(x1−x2)
2<84
12 mar 18:13
piotr: ad1 x1*x2>0, x1+x2>0
12 mar 18:31
PW: Dla jakich wartości parametru "m":
Jeden pierwiastek równania x
2 − (m+1)x +1,2m = 0 jest równy sinusowi, a drugi cosinusowi
tego samego kąta ostrego?
To co za chwilę piszesz,
to nie są żadne założenia, lecz rozwiązanie (w sensie "tok
myślenia zmierzający do uzyskania odpowiedzi").
| | √2 | |
Δ>0 − zgadzam się; dyskusyjny przypadek x1 = x2 = |
| nie ma miejsca, gdyż równanie |
| | 2 | |
musiałoby mieć postać
co jest niemożliwe (współczynnik przy x jest niewymierny, a wyraz wolny wymierny, co nie może
mieć miejsca w badanym równaniu).
x
1=sinx x
2=cosx => x
12+x
22=1; brak spójnika "i" między pierwszymi dwiema równościami
powoduje, że tok rozumowania jest niejasny,
nie wolno zapisywać myśli tak niedbale.
Trudno ocenić czy to już wystarczy i czy naprawdę dojdziesz do poprawnej odpowiedzi. Moje
doświadczenie podpowiada, że nie. Jeżeli przedstawisz całe rozumowanie, to pokażę gdzie jest
błąd logiczny.
12 mar 18:41
Pirat: Coś się popsuło i nie było mnie słychać...
Nie mam czasu więc piszę szybko
sinx2+cosx2=1 z własności 1 trygonometrycznej
sinx i cosx tego samego kąta nie mogą być równe więc odrzuciłem Δ=0
bo skoro x1=sinx a x2=cosx to x12+x22=1
więc licząc dla tego "rozumowania doprowadzającego do uzyskania odpowiedzi" powinienem uzyskać
wynik
to był mój tok rozumowania...<3
12 mar 20:11
PW: Ale pokaż dalej, rzucanie haseł nic nie daje, chciałbym zobaczyć
całe rozwiązanie, aż po
odpowiedź.
Mogą być, mogą − dlatego pisałem o wątpliwym przypadku (wątpliwym dlatego, że mówią o dwóch
pierwiastkach i niektórzy twierdzą, że mogą być
dwa jednakowe)
12 mar 22:48