Prawdopodobieństwo zdarzenia
Pawełek: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania trzy liczby, zapisujemy je w
kolejności losowania i tworzymy liczbę trzycyfrową w taki sposób, że pierwsza wylosowana
liczba jest cyfrą dziesiątek, a trzecia − cyfrą jedności. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że otrzymana liczba trzycyfrowa jest podzielna przez 4. Wynik przedstaw w postaci ułamka
nieskracalnego.
Wiem, że liczba jest podzielna przez 4 jeżeli jej dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną
przez 4... albo "podwójnie" podzielna przez 2... proszę o pomoc!
14 mar 16:42
PW: No to jakie muszą być te ostatnie dwie cyfry? Po prostu wypisz i dalej myśl.
14 mar 16:49
Pawełek: 12
16
24
28
32
36
48
52
56
64
68
72
76
84
92
96
14 mar 16:54
PW: Na ile sposobów do każdej wymienionej pary można dodać pierwszą cyfrę? (musi być inna od tych
dwóch, bo takie są warunki losowania).
14 mar 17:04
Pawełek: 9−2=7
14 mar 17:12
PW: W takim razie liczność zdarzenia A − "wylosowana liczba jest podzielna przez 4" jest równa
|A| = 16·7.
A ile jest równa
|Ω| ?
14 mar 17:19
Pawełek: |Ω|=9! ?
14 mar 17:27
Pawełek: Ale to wychodzi coś dziwnego 16*7/9!=1/3240, na kalkulatorze nie wychodzi
14 mar 22:14
Pawełek: 3%? dobrze?
14 mar 22:47
Mila:
|Ω|=9*8*7 losujesz tylko 3 cyfry.
14 mar 22:48
móchomor:
i tak nie zdasz...
14 mar 23:10