Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Viri: Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną zawierajacą przekątną podstawy i
prostopadłą do jednej z krawędzi bocznych. Wiadomo, że kąt między krawędzią boczna ostrosłupa
a krawędzią podstawy jest równy α, gdzie α ∊(45o , 90o). Wykaż, że cosinus największego kąta
−1
otrzymanego przekroju jest równy
.
tg2 α
12 mar 16:59
Kacper:
Własne pomysły?
12 mar 16:59
Mila:
|DB|=a√2
W ΔBEC:
x
sinα=
⇔x=a*sinα
a
W ΔDBE:
|DB|2=x2+x2−2*x*x cosβ⇔
(ap{2)2=2x2−2x2*cosβ
2a2=2x2*(1−cosβ)
2a2=2a2*sin2α*(1−cosβ) /:(2a2)
1=sin2α*(1−cosβ)